رسم فنی و نقشه کشی ساختمان

رسم فنی و نقشه کشی ساختمان

رسم فنی و نقشه کشی ساختمان

رسم فنی و نقشه کشی ساختمان

نقشه کشی ساختمان سابقه چندین و چند هزار ساله در معماری ایران و جهان دارد. رسم فنی برای شروع پروژه ساختمانی بسیار حائز اهمیت است. باستان‌شناسان گفته‌اند که ایرانیان از گذشته‌های دور برای ساخت شهر و خانه‌ها از نقشه‌هایی استفاده می‌کرده‌اند. امروزه نقشه‌کشی با استفاده از نرم‌افزارهای عمرانی مانند اتوکد، بسیار راحت‌تر و پیشرفته‌تر از قبل است. 

[ez-toc]

مقدمه

همانطور که می دانید نیاکان ما در گذشته برای ساخت و اجرای بناها و خانه های خود از سری نقشه های مدون استفاده می کردند. این نقشه ها در زمان خود ابزار پیشرفته ای محسوب می شد. دانشمندان و جهانگردان نسبت به این موضوع بسیار کنجکاو بوده اند.

در عصر حاضر نیز به مدد نرم افزارهای کامپیوتری و پیشرفت علم و تکنولوژی امر نقشه کشی ساختمان در سطح بسیار حرفه ای و گسترده ای در حال انجام است. برای اخذ مجوز ساخت و پروانه ساختمان و دستور نقشه باید به مناطق شهرداری و یا دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه نمود و مدارک ملک و مالک و همچنین تسویه حساب عوارض شهرداری را ارائه نمود.

رسم فنی: نقشه فاز یک معماری

طراحی معماری و تهیه نقشه فاز صفر شامل طراحی پلان‌ها، نماها و مقاطع بر اساس دستور نقشه، ضوابط و قوانین شهرداری مناطق تهران و با توجه به سلیقه و نیاز کارفرما و پروژه و توسط مهندسین با تجربه مجموعه فرازنام انجام می شود. همچنین تهیه برگه های نظام مهندسی جزئی از این فرآیند محسوب می شود. طبیعتا طرح‌ها و نقشه‌های فاز یک، زیر بنای تمامی مراحل بعدی هستند. از یک طرف خواسته‌های کارفرما بایستی اعمال شود و از طرف دیگر ضوابط و قوانین شهرداری، آتش نشانی و سایر استاندارد ها بایستی لحاظ شوند. در نهایت پس از یک تا چند بار اصلاح و ارسال طرح به دفاتر خدمات بصورت حضوری و یا اینترنتی، طرح نهایی تصویب می‌شود که مورد تائید کارفرما، شهرداری، آتش نشانی و سایر نهاد‌های ذیربط است.

از نقشه های فاز یک در مراحل بعدی و تهیه طرح نهایی استفاده می شود. این مراحل عبارتند از تهیه نقشه های اجرایی فاز دو، نقشه های سازه، نقشه های برق یا الکتریکی و نقشه های تاسیسات مکانیکی و همچنین طرح های نهایی سه بعدی روز و شب از نمای ساختمان. تمامی این نقشه ها بسته به متراژ و دستور نقشه، از نظر ویژگی و مشخصات با هم تفاوت دارند. نقشه های فاز دو پس از محاسبه و طراحی بایستی به دفاتر خدماتی شهرداری ارسال و تایید شوند. جهت آشنایی بیشتر با طرح های سه بعدی و نقشه کشی ساختمان با شرکت ساختمانی فرازنام، ارتباط برقرار کنید. همچنین به صفحه اینستاگرام فرازنام مراجعه نموده و به خانواده بزرگ ما ملحق شوید.

نقشه کشی بر اساس فرم اطلاعات احداث بنا شهرداری

دستور نقشه نوعی ابلاغ رسمی شهرداری به مالک است. مالک می تواند بر اساس ضوابط و آئین نامه های شهرداری و طرح تفصیلی از طراح صاحب صلاحیت درخواست نقشه نماید. فرم احداث بنا در قالب یک یا دو برگ حاوی اطلاعات زیر توسط دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری به مالک تحویل می گردد. دستور نقشه بنا بر درخواست کتبی مالک و یا وکیل قانونی وی پس از طی گردش اداری و تائید بخش صدور پروانه شهرداری منطقه صادر می گردد و فقط به مالک و یا وکیل قانونی وی ارائه می شود.

اطلاعات دستور نقشه شامل عناوین زیر می باشد:

  •  شماره پرونده کامپیوتری شهرداری
  •  مشخصات پلاک ثبتی، بلوک و کد شناسائی ملک
  •  نوع بافت: بافت فرسوده، بافت ناپایدار
  •  مشخصات مالک، مشخصات متقاضی
  •  ابعاد سندی ملک، ابعاد موجود ملک، ابعاد باقیمانده ملک پس از اصلاح، ابعاد گذر
  • توضیحات پهنه بندی در طرح تفصیلی شامل: نوع پهنه، درصد پوشش، حداکثر تراکم مجاز، تعداد طبقات مجاز، محل احداث بنا، حداکثر پیشروی و سطح اشغال
  •  مساحت طبق سند، مساحت طبق وضع موجود، مساحت پس از اصلاح، کاربری ملک در طرح تفصیلی، تجاوز به گذر، تجاوز به املاک مجاور
  • توضیحات بر و کف
  • جانمایی ملک(مطابق با سامانه طرح تفضیلی)
  • توضیحات دستور نقشه

رسم فنی: نقشه محاسبات بنا

پس از تائید نقشه های فاز یک معماری مهمترین قسمت اخذ جواز های لازم از شهرداری و نظام مهندسی، تهیه نقشه محاسب یا همان طراحی و محاسبه نقشه های سازه ساختمان است. این امر با جان و مال انسان ها ارتباط تنگاتنگی دارد. همچنین حساسیت های بسیاری در این رابطه در شهرداری و نظام مهندسی وجود دارد. مسئله مهم دیگر نیز تاثیرات گاها چشم گیری است که بر هزینه های ساخت و مصالح ساختمانی مصرفی، خواهد داشت. تمام این ها باعث می شوند تا نقشه های سازه به یکی از مهمترین مراحل در ترسیم فنی و اخذ جواز شهرداری تبدیل شوند. مجموعه مهندسی فرازنام با سال ها تجربه و استفاده از گروه های کاری با تجربه و متخصص در این امر، شما را با کمترین هزینه و زمان از طراحی تا اخذ جواز و در صورت تمایل تا اجرای بنا همراهی خواهد نمود.

رسم فنی: نقشه تأسیسات مکانیکی و الکتریکی

تهیه نقشه‌های تاسیسات مکانیکی و الکتریکی یا برق ساختمان نیز جزئی لاینفک از فرآیند تهیه نقشه‌های فنی و مهندسی هستند. هنگام تهیه جواز ساخت نیز تهیه این نقشه ها بر اساس استاندارد‌های جاری امری ضروری است. طراحی نقشه‌های مذکور توسط مهندسین برق و مکانیک انجام می‌شوند. همچنین با توجه به نیازمندی های پروژه از نظر بودجه، تمامی تمهیدات لازم اتخاذ خواهند شد. پروژه شما می تواند جنبه لوکس یا اقتصادی داشته باشد. در نتیجه بر اساس خواست کارفرما و در سایه ضوابط جاری شهرداری و نظام مهندسی، همچنین آخرین تجهیزات و قیمت ها در بازار، اقدام به طراحی و ارائه پیشنهاد برای پیاده سازی و نصب تجهیزات مختلف برقی، روشنایی، مکانیکی، گرامایشی-سرمایشی و غیره خواهند نمود.

جمع بندی و تکمیل نقشه‌های فاز دو معماری 

پس از تهیه نقشه‌های محاسب یا سازه، تاسیسات مکانیکی و الکتریکی یا همان برق ساختمان، نوبت به تکمیل نقشه‌های معماری فاز دو می رسد. چراکه تمامی مراحل فوق بر نقشه اجرایی معماری تاثیر خواهند گذاشت. نقشه های فاز دو معماری در واقع صرفا پس از تکمیل تمامی مراحل فوق امکان تهیه و تکمیل خواهند داشت. بسیاری از کارفرمایان ترجیح می‌دهند که نقشه های فاز دو معماری و تمامی گرایشات را، نه تنها برای اخذ تاییدیه های لازم از شهرداری و نظام مهندسی، بلکه برای شفافیت هرچه بیشتر در اجرا بطور کاملا تخصصی و کامل تهیه کنند.

اکثر متخصصان در این باره اتفاق نظر دارند. چراکه با صرف کمترین قیمت و هزینه، و با کمک نقشه های اجرایی کامل و دقیق، کمترین میزان خطا و سردرگمی را در هنگام اجرا در پیش خواهید داشت و طبیعتا اجرای بنا با کیفیت بالاتر و زمان کمتری انجام خواهد شد.

مراحل طراحی و نقشه کشی ساختمان

مراحل دریافت پروانه ساختمانی در اصفهان در ادامه شرح داده شده است. ممکن است مراحل ذیل بر اساس زمان و تغییر قوانین تغییراتی داشته باشد. به طور کلی اقدام برای صدور جواز ساخت همیشه بالاست اما تنها ۳۰ درصد از کسانی که برای صدور جواز ساخت اقدام نموده اند موفق به اخذ جواز ساخت و ساز می شوند. به همین دلیل نیاز است که حتما این مراحل توسط یک شرکت معتبر معماری انجام شود تا مالک یا مالکین بدون دغدغه، معطلی و درگیر شدن با تشریفات اداری جواز ساخت دریافت کنند.

در گام اول:

اگر ملک کلنگی (قدیمی) دارید و می خواهید آن را تخریب کنید و آپارتمان جدیدی بنا کنید نیاز به صدور جواز ساختمان دارید. انجام کارهای اداری مربوط به گرفتن مجوز ساخت و اخذ پروانه ساختمان معمولا در فصل و ایامی انجام می شود که سازنده تمایل به ساخت در آن فصل ندارد. پس از اخذ مجوز ساخت و پروانه ساختمان در فصل مورد نظر (اکثرا در فصل های سرد سال) اقدام به ساخت در فصل های دیگر (اکثرا در فصل های گرم سال) خواهند نمود. جهت صدور پروانه ساختمان ابتدا مالک یا مالکین باید تصمیم قاطع خود را جهت ساخت و ساز بگیرند چرا که این راه طولانی و پر هزینه ایست و حداقل به ازای هرمتر مربع باید مبلغ ده میلیون ریال هزینه بپردازند.

در گام دوم:

جهت اخذ مجوز ساخت و پروانه ساختمان و دستور نقشه کشی ساختمان باید به مناطق شهرداری و یا دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه نمود و مدارک مالکیت ملک و مالک و همچنین تسویه حساب عوارض شهرداری را ارائه کنید.

در گام سوم:

 جهت صدور جواز ساختمان (دستورنقشه تا صدور جواز) از ملک شما بازدید صورت می پذیرد و با توجه به موقعیت و متراژ ملک شما جهت صدور جواز ساختمان مشخصات ملک جدید به شما اعلام خواهد شد که مثلا n تعداد طبقه می توانید بسازید.

در گام چهارم:

جهت صدور جواز ساختمان (دستورنقشه تا صدور جواز) موقعیت ملک شما با طرح تفصیلی شهر تطابق داده می شود و کاربری ملک (تجاری، مسکونی، اداری و…) و همچنین چک کردن ملک با طرح های شهری صورت میگیرد. در این مرحله از اخذ جواز ممکن است متوجه شوید که ملک شما در طرح های شهری قرار دارد.

در گام پنجم:

مسئله عقب نشینی ساختمان جهت صدور جواز ساخت مورد بررسی قرار می گیرد و به شما اعلام خواهد شد که ملک شما دارای عقب نشینی است یا خیر که مسلما عقب نشینی ملک خوشایند هیچ کس نیست و این مقدار عقب نشینی از متراژ ملک شما کاسته خواهد شد.

در گام ششم:

دستورنقشه ملک جدید به شما ارائه می شود و مالک باید با توجه به دستور نقشه ساختمان، طراحی معماری  دکوراسیون داخلی و نقشه آپارتمان را با کمک مهندس معمار تهیه کند. بنابراین برای طراحی نقشه ساختمان پس از اخذ دستور نقشه، از مهندسین معماری (شرکت های معماری) معتبر و کاربلد کمک بگیرید، چرا که طراحی نقشه ساختمان شما پس از اخذ دستورنقشه، مهم ترین مسئله در ساخت بنا به شمار می آید.

در گام هفتم:

 صدور جواز ساختمان پس از اخذ دستور نقشه ساختمان و رفع ایرادات احتمالی نقشه های ساختمانی می باشد. جهت رفع ایراد نقشه ساختمان باید از مهندس معمار کمک گرفت. این کار چندین بار تکرار می شود تا نقشه طراحی شده جهت اخذ جواز ساخت و صدور جواز ساختمان بدون اشکال باشد.

در گام هشتم:

جهت صدور جواز ساختمان باید کلیه عوارض ساخت و ساز به همراه هزینه خرید تراکم را پرداخت نمود. این قسمت از صدور جواز ساخت به گونه ای است که در صورت عدم پرداخت عوارض ساخت و ساز و هزینه تراکم، صدور مجوز ساخت با تاخیر مواجه خواهد شد. به همین دلیل در ابتدای موضوع به هزینه های پیش رو اشاره شد.

در گام نهم:

 از صدور جواز ساختمان مربوط به محاسبه های مهندسی و معماری ساختمان مانند طراحی سازه ساختمان که بتنی یا فلزی و… باشد و طراحی تاسیسات ساختمان و مواردی از این دست است. کلیه نقشه های معماری طراحی شده مجددا در این بخش مورد بازنگری و محاسبه قرار می گیرند. در این مرحله آخرین محاسبات مهندسی بر روی نقشه های معماری برای اخذ مجوز ساخت و صدور جواز ساختمان صورت می پذیرد. در این قسمت نکات مربوط به بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان و همچنین اصول استاندارد استراکچر و اسکلت بندی به مالک ارائه می شود.

آیتم دهم آیتم پایانی اخذ جواز ساختمان پس از اخذ دستور نقشه است. اگر کلیه مراحل قبل را به درستی پیش رفته باشید در این بخش مجوز ساخت و صدور جواز ساختمان برای شما صادر می شود و می توانید اجرای ساختمان را شروع کنید. پس از طی کلیه مراحل فوق جهت صدور جواز ساختمان، مجوز ساخت و ساز شما تنها تا ۲ سال اعتبار جهت ساخت خواهد بود و اگر از این زمان فراتر برود مشمول عوارض تعویق خواهد شد.

کلام آخر

آیا قصد تغییر نما در پروژه های تعمیرات و بازسازی خانه های کلنگی یا ساخت و ساز و طراحی دکوراسیون داخلی در اصفهان دارید؟ جهت صرفه‌جویی در هزینه‌ها و رسیدن به انتخابی مناسب به شما پیشنهاد می کنیم قبل از هر اقدامی ، با مهندسین معماری مشورت کنید. گروه مهندسی فرازنام ، همواره تلاش نموده تا با کمترین هزینه، طرحی با بازدهی بیشتر و با توجه به بودجه کارفرما، بهترین طراحی و اجرای نمای ساختمان در اصفهان را برای نمای ساختمان و سایر امور ساختمانی شما کارفرمایان عزیز به کار ببرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up