اسپیسر چیست؟

اسپیسر چیست؟

اسپیسر چیست؟ قطعه ای کوچک است که در هنگام اجرای فونداسیون و بتن مسلح در میان قالب بتن و میلگرد قرار داده می شود تا بین این دو فاصله لازم به دست آید.

اسپیسر قطعه ای کوچک است که در هنگام اجرای فونداسیون و بتن مسلح در میان قالب بتن و میلگرد قرار داده می شود تا بین این دو فاصله لازم به دست آید. خوردگی میلگرد ها در اثر تماس با بتن یکی از مشکلات عمده در بتن ریزی و اجرای فونداسیون است. راه حل آن نیز استفاده از اسپیسر ها است. به عبارتی هدف از نصب اسپیسر ها جلوگیری از بروز هر گونه خوردگی در میلگردها است. اسپیسرها را از جنس های مختلفی می سازند که هر یک از آن ها مزایا و معایب خود را دارند.

همچنین می توانید از مقاله خاموت چیست؟ نیز استفاده کنید.

انواع اسپیسر ها

  • اسپیسر پلاستیکی

این نوع نسبت به اسپیسر بتنی و فلزی ارزان تر می باشد و به همین علت خیلی از آن استفاده می کنند. اما باید دقت کنیم که معایبی از جمله عدم  چسبندگی خوب اسپیسر پلاستیکی به بتن، و همچنین ضریب حرارتی پلاستیک و بتن با هم متفاوت بوده که همین موضوع می تواند باعث ایجاد یکسری مشکلات شود. همچنین چون از جنس پلاستیک ساخته می شوند سختی زیادی در مقایسه با اسپیسرهای بتنی و فلزی ندارد

  • اسپیسر بتنی

اسپیسرهای بتنی نسبت به اسپیسر پلاستیکی گران تر می باشد اما درعین حال سختی بالاتری نیز دارد. اسپیسر بتنی مقاومت فشاری بالایی دارد که بسیاری از ضعف های اسپیسر پلاستیکی را برطرف نموده و باعث کاهش عوامل آسیب رسان به بتنی که در آن از اسپیسر غیربتنی استفاده شده است، می شود

  • اسپیسر فلزی

اسپیسر فلزی نیز همانند اسپیسر بتنی سختی بالالیی دارد و به نسبت اسپیسر پلاستیکی قیمت بالاتری نیز دارد. در طراحی این نوع اسپیسر باید دقت شود که به گونه ای باشد که بتوانیم میلگردها را به راحتی بر روی آن ها قرار دهیم

انواع اسپیسر براساس کاربرد | اسپیسر چیست؟

  • اسپیسر های کفی یا افقی
  • هارد فیکس
  • ماکس فیکس
  • مینی فیکس
  • یوفیکس
  • ساید فیکس
  • فلت بار

فلت فیکس

اسپیسر های دیواری یا عمودی

  • ویل فیکس
  • کیج فیکس
  • ویل سان

مزایا و معایب اسپیسر چیست؟

اسپیسر به معنای فاصله نگهدار است. در ساخت یک سازه و عمل پوشش دهی میلگرد ها و آرماتو بندی، نکات و استاندارد هایی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد؛ برای مثال در صورت عدم استفاده از آن دو پدیده رخ خواهد داد پدیده اول: چسبیدن میلگردها و آرماتور به بتن و پدیده دوم: بیرون زدگی میلگردها و آرماتورهاست؛ در صورت وقوع هر کدام از موارد بالا، عواملی مثل رطوبت و هوا به درون سازنده نفوذ می کنند و موجب خوردگی میلگرد می شود که در این صورت اثرات زیانباری برای سازه در پی خواهد داشت.

اما استفاده از آن از این وقایع جلوگیری می کند و نه تنها بر کیفیت سازه بلکه در سرعت عمل ساختن سازه هم تأثیرگذار خواهد بود اسپیسر در دال ها، پی ها، دیوار ها و همه احجام بتنی مورد استفاده قرار می گیرد از دیگر موارد استفاده اسپیسر می توان به پروژه های عمرانی، سد سازی، تونل سازی، ساختمان سازی، پل سازی و غیره اشاره کرد

در طراحی اسپیسر چیست؟ دو بخش فوقانی با دقت باید انجام پذیرد. اولی اینکه کاور مورد نظر بتن با دقت مناسب طراحی شود و مسئله دیگر گیره میلگرد می باشد که برای رنج های مختلف میلگردها بای متنوع طراحی شود. | دفتر پیمانکاری اصفهان

برسی جنس و کیفیت

جنس اسپیسرها معمولا از پلاستیک های بازیافتی پلی اولفینی می باشد. این پلاستیکها در محیط بتن واکنش نمی کنند و مقاومت لازم را با طراحی درست به دست می دهند. با توجه به مقاومتهای مکانیکی این دسته مواد، طراحی قطعات انجام می شود. در یک مقاومت معین، هر چه این محصول ظریف تر باشد بهتر است. دلیل این مسئله، تفاوت در ضریب انبساط حرارتی بتن و پلاستیک بوده که در با کاهش ضخامت پلاستیک این مسئله کمتر خود را نشان می دهد.

توازن بین مقاومت، کیفیت و قیمت با طراحی جامع محصول صورت می پذیرد. مهمترین عامل در طراحی اسپیسر پلاستیکی دقت در کاور و رسیدن به استحکام ادعائی می باشد. این استحکام همراه با انعطاف باید باشد که در سرما دچار شکست در نواحی گیره میلگرد نشود. در زمینه طراحی این محصول که به در زبان انگلیسی به  (rebar plastic spacer) شناخته می شود، مهمترین مرجعی که به طور جامع به آن پرداخته است، آئین نامه bs می باشد.

 فراموش نکنید کیفیت مواد اولیه اسپیسر تاثیر مستقیم بر کیفیت اسپیسر دارد

جهت ممانعت از خوردگی | اسپیسر چیست؟

نفوذناپذیری بتن روی میلگردها مهمترین عامل می باشد. هرچه بتن نفوذناپذیرتر باشد، یونهای کلرید و گاز کربنیک یا امکان نفوذ ندارند و یا بسیار ناچیز می باشند.

کاور روی میلگردها: کوتاهترین فاصله بین سطح بتن با سطح میلگرد را کاور میلگرد می گویند. با افزایش کاور، زمان رسیدن عوامل مهاجم به میلگرد به طور نمائی کاهش می یابد. میزان این کاور با توجه به دو عامل تنظیم می شود. | دفتر مهندسی اصفهان

    • طرح اختلاط بتن: با افزایش سایز سنگدانه، کاور باید افزایش یابد تا روندگی بتن مختل نشود.
    • با افزایش خورندگی محیط بتن، کاور افزایش می یابد تا عوامل خورنده سخت تر به میلگردها برسند.

جهت اطلاع از لیست قیمت اسپیسر و خرید اینترنتی اسپیسر می‌توانید به فروشگاه کپکوکالا مراجعه نمایید.

کاور های بتنی :

یکی از عوامل تخریب بتن، زنگ زدگی میلگرد داخل بتن می باشد. آهن بطور طبیعی در pH بالای ۱۲ که محیط بتن می باشد، دچار زنگ زدگی نمی شود. با کاهش pH بتن از این مقدار، میلگرد مقاومت خود را بطور دفعتی از دست داده و شروع به زنگ زدگی می کند و با افزایش حجم ناشی از زنگ زدگی به بتن فشار آورده و بتن را می ترکاند.

نفوذ مواد شیمیایی اسیدی به داخل بتن می تواند باعث این مسئله شود که مهمترین آنها گاز کربنیک موجود در هوا می باشد. گاز کربنیک در شهرها و محیطهای صنعتی جزء اصلی آلودگی هوا بوده که با نفوذ به داخل بتن باعث کاهش pH بتن می شود.

دومین عامل زنگ زدگی میلگردها، نفوذ یون کلراید به داخل بتن و رسیدن به سطح میلگردها است. تحقیقات نشان می دهد زمانی که غلظت مولی کلراید نسبت به غلظت مولی یون هیدروکسید به بالای ۰.۶ می رسد، مقاومت خوردگی میلگرد از بین رفته و میلگرد دچار زنگ زدگی می شود و بتن را به ترک می اندازد.

۱- نکات قابل توجه در اسپیسر در هنگام خرید اسپیسر چیست؟

اولین مورد اینست که شکل قطعه با اظهار تولید کننده مطابقت داشته باشد. دومین مسئله اندازه سایز کاور اسپیسر می باشد که بعضا دیده شده که برخی تولید کنندگان اسپیسرهایی با سایز کمتر را با سایز بالاتر عرضه می کنند. اینکار به راحتی با یک خط کش یا کولیس صورت می پذیرد و مهمترین مشخصه اسپیسر است.

سومین مسئله شکنندگی اسپیسر می باشد که نباید به راحتی با دست شکسته شود. چهارمین مسئله تعداد در کیسه اسپیسر می باشد که برخی تولید کنندگان به دلیل نظارت کم بر تولید، میزان کمتری در کیسه ها بسته بندی می کنند. این کار به صورت وزنی قابل کنترل می باشد بدینصورت که ابتدا تعدادی اسپیسر توزین دقیق شود سپس کیسه ها بصورت تجمیعی وزن شود و کنترل نهایی شود. | دفتر مهندسی اصفهان

۲- شکل مناسب چگونه است؟

اسپیسر باید به گونه ای طراحی شود تا پایداری و ایستایی لازم را داشته باشد و همینطور گیره میلگرد آن مناسب طراحی شود تا میلگرد را به راحتی بگیرد و میلگرد در آن بازی نداشته باشد. این موارد علاوه بر سایز کاور میلگرد است که مهمترین مشخصه اسپیسر می باشد.

۳- آیا اسپیسر پلاستیکی باعث جدایش می شود؟

برای ایجاد پوشش مناسب بر روی میلگردها دو روش استاندارد وجود دارد که یکی استفاده از اسپیسرهای پلاستیکی می باشد و دیگری اسپیسرهای بتنی هستند. در هر دو مورد ایجاد نقطه ضعف جهت نفوذ رطوبت را شاهد هستیم که ناشی از درزی است که سطح اسپیسر با بتن ایجاد می کند. این درز به دلیل اختلاف انبساط حرارتی بتن با اسپیسر می تواند در نوسانات دمایی محیط رشد کند که تحقیقات حاکی از اینست که به دلیل ضخامت کم بدنه اسپیسرهای پلاستیکی نسبت به نوع بتنی، رشد این درز در اسپیسرهای پلاستیکی کمتر می باشد.

۴- چندنمونه اسپیسر پلاستیکی وجود دارد؟ | اسپیسر چیست؟

این محصولات با توجه به محیط مورد استفاده به ۲ دسته اصلی تقسیم می شوند:

  1. اسپیسرهای مورد استفاده در سازه های افقی:

    مکسی چیر MaxiChairفیکسچیر FixChairهاردچیر HardChairپاورچیر PowerChairراندچیر RoundChairایزی‌چیر EasyChairپلیت بار PlateBarفیکس‌چیر FixChair

  2. اسپیسرهای مورد استفاده در سازه های عمودی:

    ویلبارWheelbarکیجبار Cagebar

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up