اسلب چیست؟ انواع اسلب و کاربرد آن در ساختمان

اسلب چیست؟ سنگ اسلب و کاربرد آن در ساختمان

مقدمه

واژه‌ی اسلب (Slab) در زبان لاتین به معنای ورق / برگه / قطعه می‌باشد. در این مقاله به بیان انواع اسلب و کاربرد آن ها می پردازیم. کاربرد سنگ و مصالح سنگی در صنعت ساختمان بسیار پررنگ و با اهمیت می باشد. این امر به دلیل مقاومت و استحکام بالا، همچنین زیبایی و شکل پذیری سنگ ها می باشد. سنگ اسلب از مصالح پر کاربرد در صنعت ساختمان به شمار می رود. از انواع دیگر اسلب می توان به اسلب چوبی ، بتنی و فولادی اشاره نمود. در نظر داشته باشید هر کدام ویژگی ها و کاربرد های خاص خود را دارند که در این مقاله به آن پرداختیم.[ez-toc]

انواع اسلب از نظر جنس کدامند؟

  • اسلب سنگی
  • اسلب بتنی
  • اسلب فولادی
  • اسلب چوبی

سنگ اسلب چیست؟

سنگ اسلب از جمله اصطلاحات پرکاربرد در صنعت سنگ است که می تواند انتخاب مناسبی برای قسمت های مختلف ساختمان علی الخصوص کانتر، کف و یا نمای داخلی باشد.  سنگ‌های مختلف از جمله گرانیت، مرمریت، کوارتز، مرمر طبیعی و تراورتن، پس از اینکه به صورت سنگ کوپ از معدن استخراج می‌شوند، در قطعاتی با ابعاد بزرگ برش می‌خورند؛ به این سنگ، سنگ اسلب گفته می‌شود.

به این ترتیب سنگ اسلب به سنگ های قواره بزرگی گفته می شود که توسط دستگاه اسلب بر(اره بر) برش داده می شود. این برش معمولا توسط اره انجام می گیرد و با ضخامت ۲ سانتی برش انجام می پذیرد. فرآیند برش و صیقل دادن این سنگ‌ها دشوار و حساس است و حمل و نقل آن‌ها نیز به همچنین. به همین دلیل نسبت به سنگ‌های دیگر گران‌تر هستند. سنگ اسلب ابعاد بزرگتری نسبت به دیگر برش های سنگ مانند تایل، طولی و… دارد. استفاده از اسلب به میزان زیادی می تواند به زیباتر شدن فضا کمک کند.

ابعاد سنگ اسلب چگونه است؟

سنگ اسلب معمولاً در ابعاد ۱۲۰× ۲۲۰ سانتیمتر تولید می‌شود و ضخامت آن معمولاً دو سانتیمتر یا بیشتر است. عموماً اگر سنگی عرض بیشتر از ۷۰ سانتیمتر داشته باشد به آن سنگ اسلب می‌گویند. البته بسته به کاربرد، ابعاد آن نیز تغییر می‌کند. برای مثال سنگ اسلب صادراتی عرض ۱۲۰ سانتیمتر و طول ۲۵۰ تا ۳۰۰ سانتیمتر دارد. ابعاد سنگ تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند میزان تقاضای مشتری متفاوت است و نمی توان برای آن ابعاد استانداردی تعیین کرد. اما به طور کلی دارای ابعادی بالاتر از ۱۰۰*۱۰۰ و ضخامت های متغیری است.

البته الزامی به مربعی بودن آن نیست تا حدی که اغلب به صورت مستطیلی می باشد. علاوه بر این با توجه به ابعاد و قواره کوپ سنگ ابعاد نیز متفاوت است. به گونه ای که در صورت کوچک بودن کوپ، ابعاد اسلب بدست آمده از آن نیز کوچک می باشد. مانند سنگ مرمر ، زیرا سنگ مرمر عمدتا دارای کوپ های کوچکی است.

جدیدترین روش تولید سنگ اسلب چیست؟

بعضی از کارخانه‌ها از دستگاه‌های مولتی وایر (Multi-wire)(کلیپ دستگاه مولتی وایر) جهت فرآوری استفاده می‌کنند. این روش جدیدترین و پیشرفته‌ترین روش تولید سنگ اسلب است. فرآوری با دستگاه مولتی وایر عمدتاً برای تولید اسلب‌های گرانیت و مرمریت با سختی بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. متداول‌ترین روش جهت فرآوری سنگ‌های اسلب، برش سنگ‌های کوپ با دستگاه اره (Gang-saw) کلیپ (اره سنگ بری) است.

مرحله اول: برش سنگ به روش اسلب

در ابتدا سنگ ها در اندازه های مختلف به وسیله وایرکات و اره که مخصوص این کار هستند برش داده می شوند. در روش های قدیمی از وسیله ای به نام قله بر که حرکت دایره ای شکل داشت استفاده می شد. به این صورت که آن دستگاه روی سنگ خام قرار می گرفت و آن را برش می داد. اما در این روش، دستگاه با تیغه های مخصوص به صورت رفت و برگشتی سنگ خام را می برد. سنگ خام به چند لایه تقسیم می شود. نکته دیگر در خصوص مقایسه با روش قله بر این است که با توجه به قواره سنگ ها و پس از اندازه گیری های دقیق ، می توانید صفحات بزرگتری نسبت به روش قله بر تولید کند.

مرحله دوم: آپوکسی کاری

شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که آپوکسی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم که آپوکسی یکی از مواد بسیار مهم در صنعت می باشد.این ماده از ترکیب رزین آپوکساید با سخت کننده پلی آمید به وجود آمده است.این ماده روی سنگ ها ریخته می شود تا علاوه بر افزایش مقاومت سنگ در برابر ضربه و نفوذپذیری آب، باعث براق وزیبا شدن سنگ بشود.

  • مرحله سوم: رگه گیری
  • مرحله چهارم: سابیدن و صیقل دادن سنگ
  • مرحله پنجم: لبه گیری و فرزکاری

انواع سنگ ها جهت تولید سنگ اسلب کدامند؟

  • سنگ مرمر

سنگ مرمر را می توان هدیه ای باشکوه از طبیعت دانست، که شامل عمق باورنکردنی رنگ و نقش زمین است. از ویژگی های سنگ مرمر، شفافیت بالا، قابلیت عبور نور و ایجاد قاب های بوک مچ و فورمچ است که با یک نورپردازی ساده و طراحی شده، جلوه ای بی نظیر در فضای مورد استفاده ایجاد و چشم هر ببیننده ای را به شکوه بی بدیل فضا و سنگ خیره می کند. به طور کلی، اسلب های اونیکس (مرمر) سطح مطلوبی از لوکس بودن را به فضاهای مدرن وارد می کنند.

  • سنگ چینی یا کریستال

اسلب های چینی که آن را کریستال نیز می نامند، برای فضاهایی مثل آشپزخانه به عنوان کانترتاپ و بطور کلی در مکانهایی که ریزش آب وجود دارد، مناسب است. سنگ چینی/ کریستال، ساب پذیری بالا، جذب آب بسیار اندک و قابلیت بوک مچ و فورمچ شدن را دارد که آن را برای استفاده در فضاهای داخلی بسیار مورد توجه قرار می دهد. از کریستال های ایرانی بسیار زیبا و با کیفیت که دارای رنگ زمینه روشن، بافت یکدست و با حداقل موج و رگه می باشند، می توان به سنگ اسلب چینی نیریز، چینی الیگودرز و سنگ چینی ازنا شاره کرد.

  • سنگ مرمریت

مرمریت از دیگر سنگهای زیبا و با مقاومت بالا در برابر رطوبت است که می توان آن را جزء گزینه های لوکس و دراماتیک برای بسیاری از فضاهای مختلف، از خانه های زیبا گرفته تا رستوران های مد روز و هتل های شیک در نظر گرفت. سنگ مرمریت به دلیل ساختار رگه دار با زیبایی خیره کننده، مقاومت بالا و کیفیت مطلوب، در دسته مصالح گران قیمت و صادراتی کشور ایران قرار می گیرد.

  • سنگ گرانیت

علاوه بر زیبایی طبیعی و طیف گسترده الگوهای رنگی چشم نواز، گرانیت یکی از مقاوم ترین سنگ ها در برابر نفوذ آب و مایعات، لک و سایش و حرارت می باشد، از این رو علاوه بر اینکه می توان از آن در نمای ساختمان و فضاهای خارجی استفاده کرد، برای آشپزخانه و کانترتاپ نیز جزو بهترین انتخاب ها به شمار می آید. سنگ گرانیت، با خوانش بصری عمیق و ظرافت، طراحی فضا را ارتقا و اعتباری افزون می بخشد.

  • سنگ کوارتزیت

کوارتزیت نیز مانند گرانیت از بادوام ترین مصالح ساختمانی است. کوارتزیت با دارا بودن ویژگی هایی همچون تراکم بالا، مقاومت در برابر لکه و حداقل نیازهای مراقبتی جزو انتخاب های ایده آل اما گران قیمت برای استفاده در فضاهای مختلف مسکونی، تجاری و… می باشند. کوارتزیت، از گرانیت سخت تر و به اندازه مرمر مجلل و زیباست.

  • سنگ تراورتن

حضور تراورتن، بر قدرت ابدی و زیبایی ذاتی طبیعت تاکید می کند. تراورتن با شخصیت کلاسیک و متمایزش، گرما و شور زندگی را در فضای معماری پراکنده می کند و برای طراحی فضاهای سنتی و حتی مدرن قابل استفاده است. سنگ اسلب تراورتن با مقاومت مطلوب، وزن پایین، چسبندگی بالا و قیمت مناسب، توجه معماران و صاحبان خانه را، برای استفاده در فضاهای داخلی و خارجی به خود جلب کرده است.

کاربرد سنگ اسلب چیست؟

امروزه این سنگ هاکاربرد وسیعی پیدا کرده اند . از جمله این کاربردهای می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • سنگ های پشت تلویزیون
  • سنگ های شومینه 
  • سنگ های کانتر
  • کف لابی و سالن های بزرگ همایش
  • ورودی ساختمان ها و پاساژها
  • دیواره های ساختمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up