مقاومت فشاری بتن چیست؟

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. مقاله
  4. chevron_right
  5. مصالح ساختمانی
  6. chevron_right
  7. بتن
  8. chevron_right
  9. مقاومت فشاری بتن چیست؟

مقاومت فشاری بتن

مقاومت فشاری بتن و کیفیت بتن از نظر مقاومت ، پایایی و سایر نیازهای ویژه محیطی باید با ضوابط مندرج در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان مطابقت داشته باشد. تطابق ویژگی های مواد تشکیل دهنده بتن با ضوابط مندرج در فصل دهم مبحث نهم و نیز مفاد مبحث پنجم مقررات ملّی ساختمان ایران الزامی خواهد بود. تعیین نسبت های اختلاط بتن در آزمایشگاه باید طوری باشد که مقاومت فشاری متوسط به دست آید. بتن باید طوری ساخته شود که تعداد آزمون هایی که مقاومتی کمتر از مقاومت متوسط فشاری لازم مورد نظر نشان می دهند، حداقل باشد.

هر چه انسجام بتن و یکنواختی آن بیشتر باشد، بتن با کیفیت‌تر است. امروزه مقاومت فشاری بتن، به عنوان پارامتر اصلی کیفیت شناخته می‌شود. مقاومت فشاری بتن برابر مقدار تنشی است که سبب شکست نمونه استاندارد بتنی می شود. نمونه استوانه ای استاندارد به ابعاد ۳۰۰ * ۱۵۰ میلیمتر می باشد. در صورت استفاده از آزمونه های مکعبی باید مقاومت آنها به مقاومت نظیر آزمونه های استوانه ای تبدیل شود. به طور کلی افزایش مقاومت بتن موجب بهبود عملکرد آن می‌گردد، زیرا انواع بتن بیشتر برای تحمل فشار طراحی شده‌اند.

آزمایش مقاومت فشاوری بتن

تهیه و آزمایش آزمونه های استوانه ای بتن باید مطابق استانداردهای زیر باشد:

  • استانداردهای ملّی ایران، برای نمونه برداری «روش نمونه برداری از بتن تازه»
  • مطابق استانداردهای معتبر بین المللی برای ساختن آزمونه ها «روش ساختن و عمل آوردن آزمونه بتن در کارگاه»
  • مطابق استانداردهای معتبر بین المللی «روش آزمایش مقاومت فشاری آزمونه های استوانه ای بتن»
  • مقاومت فشاری مشخصه بتن مقاومتی است که حداکثر ۵ درصد تمامی مقاومت های اندازه گیری شده در نمونه های استوانه ای استاندارد بر اساس آزمایش های ۲۸ روزه کمتر از آن باشد.
  • آزمایش های مقاومت کششی بتن نباید مبنای پذیرش بتن در کارگاه باشد.
  • دستگاه نظارت باید تا خاتمه دوره تضمین و حداقل یکسال پس از پایان کار هر پروژه سابقه کامل نتایج آزمایش های انجام شده روی بتن مصرفی را نگهداری و سپس به کارفرما تحویل دهد. ضبط و نگهداری این اطلاعات به صورت رایانه ای برای ساختمان های مهم الزامی است.

نسبت های اختلاط بتن چطور تعیین می شود؟

تعیین نسبت های اختلاط بتن باید به گونه ای باشد که شرایط زیر محقق شود:

  • کارایی و روانی بتن به اندازه کافی باشد تا بتن بتواند به سهولت در قالب ها ریخته شود و به خوبی میلگردها را در بر گیرد بدون اینکه جدایی دانه ها یا آب انداختن زیاد روی دهد.
  • ملزومات پایایی بتن برای شرایط محیطی مختلف باید مطابق مندرجات فصل ششم مقررات ملی ساختمان باشد.
  • مقاومت متوسط هدف و مقاومت مشخصه بتن تأمین شود.
  • نسبت های اختلاط مواد تشکیل دهنده بتن بر اساس تجارب کارگاهی و استفاده از مخلوط های آزمایشی در آزمایشگاه مبتنی بر روش های متداول با مصالح مصرفی کارگاه تعیین می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.